Teatru: Secretele scheletelor (piesă în trei acte) – actul II

ACTUL II

secretele scheletelorARIAN 1: Stimaţi colegi, întrucât, din motive, sperăm, obiective, nu suntem încă prezenţi cu toţii, propun ca, până la sosirea colegilor noştri întârziaţi, să facem revista presei. Pentru a nu face publicitate mascată, nu vom menţiona numele publicaţiilor, ci vom da doar titlurile însoţite de mici comentarii. Inundaţii catastrofale în China. Oare în China avem musoni? E o întrebare, domnilor. Cutremur de 7,2 grade pe scara Richter în Peru. Numărul victimelor se cifrează deocamdată la peste o mie. Incendii devastatoare în Marea Britanie, Portugalia, Grecia şi Turcia. Se pare că la originea lor se află o mână criminală. Litoralul românesc a fost invadat de meduze uriaşe. Diametrul unora depăşeşte cincizeci de centimetri. În Cecenia s-a născut un câine cu trei capete. Locuitorii din Groznâi declară că e vorba de un semn rău. Nu se spune pentru cine. În Germania un tren rapid a deraiat din cauza unei alunecări de teren. Câteva persoane au fost uşor rănite… Poftiţi, poftiţi. Mai lipseşte un coleg şi suntem în formulă completă. Invazie de văduve negre în hotelurile şi plajele de pe litoralul bulgăresc. Bănuiesc că e vorba de păianjeni. Într-o fermă din Austria s-a născut un pui cu două capete şi patru picioare. Dacă în legătură cu capetele s-a făcut o legătură cu stema acestei ţări, în privinţa picioarelor nu există nicio explicaţie. Totuşi unii savanţi studiază această anomalie în speranţa obţinerii unei cantităţi sporite de carne. Nu s-a făcut precizarea dacă puiul s-a născut viu. La graniţa dintre Slovacia şi Ungaria a fost descoperit un cimitir medieval. Pentru a nu se isca polemici şi controverse, specialişti din cele două ţări vecine şi prietene au declarat că cimitirul ar aparţine unei populaţii migratoare, răpusă se pare de o epidemie necunoscută, extrem de virulentă. Câţiva lucrători care consolidau Louvre-ul au descoperit, făcând excavaţii la un perete din incinta de nord, un important tezaur de aur datând din perioada merovingiană. În sfârşit acum suntem statutari. Vă mulţumesc pentru atenţie.

ARIAN 7: Cred că am întârziat.

ARIAN 1: Puteţi fi sigur de acest lucru. Colegii dumneavoastră, care au ascultat Revista Presei, au putut observa că planeta noastră înregistrează, în această perioadă, un număr neobişnuit de mare de catastrofe. Am cerut, în regim de urgenţă, convocarea Comisiei noastre, pentru că aceste fenomene pe care le apreciez ca fiind excepţionale cer, din partea noastră, măsuri excepţionale.

ARIAN 2: Există o explicaţie ştiinţifică pentru aceste fenomene?

ARIAN 1 (doct): Oamenii de ştiinţă sunt de acord că asemenea fenomene nu au, nu pot avea o cauză unică. E vorba de câteva cauze conjugate. Printre cauze putem enumera: rarefierea stratului de ozon, freonul, poluarea atmosferică, defrişările din ultimii ani, exploatarea iraţională a pădurilor din unele zone ale Terrei, efectul de seră, creşterea procentului de bioxid de carbon din cauza numărului tot mai mare de autovehicule…

ARIAN 3: Are cineva vreo propunere constructivă?

ARIAN 4: După părerea mea, avem o legislaţie bună. În fond noi am făcut-o. Problema e că legile nu se respectă. Aş spune chiar că legile par făcute pentru a nu fi respectate. (râsete, atmosferă destinsă)

ARIAN 5: Poate că, uneori, am fost şi noi de vină.

ARIAN 4: Nu te înţeleg, colega. De unde până unde acest spirit …autocritic?

ARIAN 5 (examinându-şi pedant câteva hârtii): Dintr-un total de 115 legi propuse în ultima sesiune parlamentară, 84 nu au încă norme de aplicare. Cum să aplici şi să respecţi o lege, dacă nu ştii care sunt normele de aplicare, dacă lipsesc anexele de care pomeneşte legea?

ARIAN 4: Cred că de vină sunt comisiile de specialitate. E obligaţia lor principală…

ARIAN 1: Cu permisiunea dumneavoastră, aş vrea să ne întoarcem la scopul principal pentru care a fost convocată comisia… Vă mulţumesc.

ARIAN 2: Cred că ar trebui să fim mai activi pe plan internaţional. Legile mediului nu ţin cont de graniţele unei ţări. Ar trebui…

ARIAN 1: Fără îndoială… ai perfectă dreptate. Propun însă să ne concentrăm pe problemele noastre punctuale, chiar dacă e vorba de fenomene regionale, uneori chiar globale…

ARIAN 6: Propun înfiinţarea unei comisii care să inventarieze, să analizeze şi să vină cu soluţii constructive pentru a se putea lua măsuri urgente…

ARIAN 5: Se spune că, ori de câte ori vrem să îngropăm o problemă, înfiinţăm o comisie.

ARIAN 3: Micile răutăţi ale presei… No comment…

ARIAN 7: Eu cred că trebuie să analizăm cu seriozitate propunerea colegului nostru. Înfiinţarea unei comisii care să se ocupe de dezastre ar da bine, atât pentru imaginea comisiei noastre în ochii electoratului, cât şi pentru presă. În plus, înfiinţarea unei comisii arată că aici se lucrează, că noi, aleşii suntem preocupaţi de soarta naţiunii, că acordăm o importanţă majoră unor fenomene care, trebuie să recunoaştem deschis, ne-au surprins până şi pe noi prin amploarea lor, prin violenţa extremă cu care s-au manifestat.

ARIAN 1: Susţin punctul de vedere atât de pertinent al colegului nostru şi vă propun înfiinţarea unei comisii parlamentare care să se ocupe de fenomenele atât de neobişnuite, am putea spune stranii care s-au abătut asupra planetei şi, bineînţeles, asupra ţării noastre.

ARIAN 5: Au mai fost şi altă dată cutremure, incendii şi inundaţii. Şi nu s-a înfiinţat nicio comisie…

ARIAN 1: Foarte adevărat! Dar ai văzut urmările. Este rolul nostru să fim cu un pas înaintea evenimentelor.

ARIAN 2: Sau măcar cu un pas înapoi?!?

ARIAN 3: Declarăm ceva presei?

ARIAN 1: Generalităţi… Nu le spuneam nimic concret. Lumea nu trebuie să intre în panică din cauza unei prese isterizate.

ARIAN 5: Dar au murit deja oameni…

ARIAN 1: Tot timpul mor oameni. La scară planetară mor oameni în fiecare secundă. E un proces inexorabil.

ARIAN 2: Cred că ar trebui să fim mai activi pe plan internaţional. Legile mediului nu ţin cont de graniţele unei ţări. Ar trebui ca această nou înfiinţată comisie să ia legătura cu alte comisii din alte ţări pentru coordonarea, pentru conjugarea eforturilor. Planeta e a noastră, a tuturor.

ARIAN 5: Mai bine recunoaşte, colega, că ai chef de o mică excursie în exterior.

ARIAN 2: Protestez energic! Anul acesta nici măcar nu mi-am făcut concediul legal de odihnă!

ARIAN 5: A, şi vrei să-l faci acum în străinătate! Celebrele plaje de la Bruxelles sau de la Strassburg…

ARIAN 2: Sediul central al ecologiei este la Rio!

ARIAN 5: Am înţeles: Rio! Căpăţâna de zahăr! Copacabana. Carnavalul! Ar trebui ca deplasarea să se facă în timpul carnavalului. Vă daţi seama ce poluare se produce în timpul unui asemenea carnaval?

ARIAN 2: Vorbeşti degeaba. Şi apoi, recunoaşte, faci ce faci şi eşti de fiecare dată membru într-o asemenea delegaţie.

ARIAN 5: Mă trimite partidul! Poporul are încredere în mine… îi apăr bine interesele.

ARIAN 1: Haideţi să nu mai deviem discuţiile. Ajungem chiar la polemici agresive care nu îşi au rostul acum. Cred că toată lumea este de acord cu necesitatea înfiinţării unei comisii parlamentare care să se ocupe de fenomenele atât de neobişnuite, am putea spune stranii care s-au abătut asupra planetei şi, bineînţeles, asupra ţării noastre.

ARIAN 2: De acord!

CEILALŢI ARIENI: De acord!

ARIAN 1: Mai e cazul să supunem propunerea la vot, ţinând cont de faptul că există unanimitate…?

ARIAN 2: E bine pentru procesul verbal şi pentru Monitorul Oficial

ARIAN 1: De acord! Supunem la vot propunerea de înfiinţare a unei comisii care să gestioneze fenomenele catastrofale din ultima vreme. Cine este pentru… cine este contra… abţineri? Constat că, în unanimitate, propunerea a fost acceptată şi votată.

ARIAN 7: Mai e o problemă: cine să facă parte din comisie.

ARIAN 4: Cum cine? Noi! În fond, noi reprezentăm aici toate partidele parlamentare, toate tendinţele şi orientările.

ARIAN 2: Noi reprezentăm în primul rând poporul!

ARIAN 1: Votăm şi componenţa comisiei?

ARIAN 7: Ar fi bine…

ARIAN 1: De acord! Supunem la vot componenţa comisiei care să gestioneze fenomenele catastrofale din ultima vreme. Cine este pentru… cine este contra… abţineri? Constat că, în unanimitate, propunerea a fost acceptată şi votată.

ARIAN 3: Ar mai fi o problemă…

ARIAN 1: Probleme sunt… permanent! Sper ca problema să fie legată de subiect…

ARIAN 3: Este. Ce facem cu rezultatele pe care le-a obţinut comisia care gestionează fenomenele catastrofale din ultima vreme?

ARIAN 1: Simplu! Le înaintează parlamentului!

ARIAN 3: Nu cred că e corect! Parlamentul are şi aşa agenda foarte încărcată… ARIAN 1: Bine… şi atunci ce propui?

ARIAN 3: Propun înfiinţarea unei comisii care să valorifice, să gestioneze rezultatele activităţii comisiei care gestionează fenomenele catastrofale din ultima vreme!

ARIAN 7: Încă o comisie? Ce-o să zică media?

ARIAN 4: Cred că distinsul nostru coleg are dreptate… Dar cum să botezăm această comisie?

ARIAN 3: Simplu: Comisia de valorificare a rezultatelor obţinute de Comisia care gestionează fenomenele catastrofale din ultima vreme. Ce e aşa de complicat? Mă scuzaţi: trebuie să plec. Sunt membru al unei alte comisii care şi-a început lucrările acum o jumătate de oră şi ştiţi că nu îmi place să întârzii…

ARIAN 1: Un moment. Mai avem o problemă…

ARIAN 3: Sper să fie ultima… Care?

ARIAN 1: Componenţa comisiei!

ARIAN 3: Nimic mai simplu: aceeaşi cu cea a Comisiei care gestionează fenomenele catastrofale din ultima vreme!

ARIAN 7: Să nu zică cineva că…

ARIAN 3: Ce să zică? Cine cunoaşte în fond mai bine ca noi problemele? Cine le poate gestiona mai eficient? Să fim serioşi! Prea multă pudoare strică…

ARIAN 1: Cred că putem ridica şedinţa. Vă mulţumesc tuturor pentru participare. (către Arian 3): Colega… Spuneai că pleci la o comisie… cu ce se ocupă respectiva comisie?

ARIAN 3: Cu efectele nocive pe care tutunul le are asupra sănătăţii…

ARIAN 1: Tutunul! Da, tutunul e o problemă de o importanţă majoră… Pot să te întreb ceva: cum se face că m-ai uitat? Asta aşa, colegial…

ARIAN 3: Nicio problemă. Propun lărgirea comisiei, ţinându-se cont de complexitatea problemelor ridicate de tutun … şi alte droguri… Ai văzut ce simplu e?

ARIAN 4 (către Arian 3): Având în vedere că orice comisie trebuie să aibă un număr impar de membri, aş veni cu propunerea…

ARIAN 3: Am înţeles! Nicio problemă! Şi dumneata vei face parte din această comisie lărgită…

(va urma)

Lucian Strochi