Aforisme – 9 decembrie 2015

2015-12-09-aforisme-Maxima zilei: Imaginarul e mai marele luminii şi al întunericului, stăpânul absolut al formelor, rege al absurdului, frate cu visul şi văr primar cu fantasticul, straniul şi miraculosul.

Iluzie optică: gâtul girafei pare prea lung, deşi are doar şapte vertebre, în timp ce, gâtul lebedei, cu de patru ori mai multe vertebre, pare doar graţios. De aici autonomia esteticului.

Imaginarul e mai important decât memoria: memoria te poate trăda, imaginaţia niciodată.

Imaginarul este cea mai complexă realitate, întrucât cuprinde atât manifestările realului, cât şi ale irealului.

Imaginarul este cel mai încăpător concept cultural, întrucât cuprinde orice manifestare a omului, orice manifestare artistică, de la vis la realitate.

Imaginarul este stăpânul absolut al erorii, prinţul perfecţiunii ascunse, regele arcanelor şi capcanelor şi împăratul albastrei melancolii în care se odihneşte un soare negru. Dar şi haiducul unei inimi neînvăţate cu iubirea, straniul străin scamator şi pelerinul plecat în apărarea cauzelor pierdute.

Important e să comunici, nu să fii înţeles.

Important e să participi. La ce?

Important nu e să fii sincer, cu să-i convingi pe ceilalţi că ai fi. Se aplică în primul rând spionilor şi celorlalţi anchetaţi.

Imposibil e acel lucru care nu a fost încă inventat. După ce e inventat el devine istorie.

Impresionantă psihologia animalelor: când sunt atacate şi realizează că sunt mai slabe decât adversarul, îşi expun atacului direct al acestuia partea cea mai vulnerabilă, inima sau burta. Adversarul, generos, renunţă la a-i da lovitura fatală. Omul, mult mai orgolios, nu are o asemenea tactică şi de cele mai multe ori este ucis.

Impresioniştii erau foarte impresionabili. Nu suportau mirosul de vopsele în atelier; de aceea pictau în natură. (din gândirea unui copil).

Imunitate nu e paronim cu imunditate. E sinonim. E adevărat însă că nu există sinonimie perfectă…

Incertitudinile mă întristează, certitudinile mă amuză.

Inclusiv absurdul se poate demonstra prin reducerea la absurd.

Indecenţă înseamnă a te bucura sau întrista singur.

Indiferent de boli, murim de aceeaşi moarte.

Indiferenţa ucide mai mult decât automobilul.

Indolenţa e insolentă. Reciproca nu e valabilă.

Indulgenţele sunt scrisori ale Diavolului adresate lui Dumnezeu.

Lucian Strochi