Cornel PAIU în dialog cu Lucian STROCHI – 1 aprilie 2016 (11)

dialog-26-apr-dimCORNEL PAIU: Aţi călătorit vreodată cu vaporul?

LUCIAN STROCHI: Nu foarte des, pentru că am avut posibilitatea să folosesc avionul, trenul, autocarul, autoturismul şi chiar pasul. Am folosit feribotul plecând din Civitavecchia până în Sardinia. Am mers tot cu feribotul de la Brindisi până în Grecia. Am mai fost cu vaporaşul prin Deltă Dunării şi pe unele canale în Olanda. Nu evit călătoriile pe apă, dar singurul vers pe care l-am scris despre aventura călătoriei pe apă este acesta: „un val verzui castrat de-o cârmă”. Mai este apoi şi pescarul din CICATRICEA, cel care vrea să scrie o carte despicată, din spuma apei despicate. Şi cam atât. Cred că adevărata călătorie se face pe jos, bătând pământul cu piciorul, pipăindu-l şi măsurându-l.

CORNEL PAIU: Dacă ar fi să se-ntâmple să naufragiaţi pe o insulă, dar ipotetic vorbind, aţi putea să alegeţi, pe ce insulă aţi vrea să naufragiaţi?

LUCIAN STROCHI: Glumind, aş spune că aş alege INSULA FERICIRII. Numai că ştiu cel puţin trei, care poartă acest nume: SOCOTRA (în sanscrită înseamnă chiar Insula fericirii), aflată între Somalia şi Yemen, ARUBA din Caraibe şi INSULA K, o insulă care se măreşte an de an cu vreo 50 de metri şi care aparţine în proporţie de 40 la sută României (restul Ucrainei, pentru că aşa a vrut cândva Stalin). Dacă ar fi însă să aleg într-adevăr ceva, pentru o viaţă, aş alege Anglia, Madagascar sau Tahiti. Evident, motivele ar fi de fiecare dată diferite… Dacă mă gândesc bine, aş putea opta  şi pentru o insulă din arhipelagul Seychelles. Asta dacă aş căuta Paradisul. Ca om de ştiinţă aş alege evident insulele Galapagos.