ANCADA IUBIRII IN TURNIRUL INIMII INVINSE

ANCADA-13Da, sunt învins în nobilă dispută,1
Pe faţă totuşi, luptă calmă, mută, 2
Într-un turnir fără de scut, armură,3
În gând, în piept, în inimă, arsură. 4

Să lupţi, ca pentru-un steag,5 pentr-o batistă,6
Doar pentru o mână,7 doar făcându-ţi semn, 8
Să asculţi doar de al inimii îndemn,9
Să vrei s-aduci o rază, pe figura-i tristă.10

Te lupţi cu un aprig, negru cavaler,11
La fel de brav ca tine, cu-acelaşi gând,
Te-ai lupta cu toţi balaurii din cer,
I-ai învinge, aprig, pe toţi, rând pe rând.12

Pentru un zâmbet, laşi împărăţie,13
Zâmbetul ei ţi-e dăruit doar ţie.14

Da, sunt învins în nobilă dispută…

Lucian Strochi

 

ANCADA IUBIRII ÎN TURNIRUL INIMII ÎNVINSE

 

1Da, sunt învins în nobilă dispută, – această ancadă se bazează pe o alegorie: iubirea văzută ca luptă, ca un turnir. Prin urmare vor fi descrise două lumi, diferite şi asemănătoare, antitetice şi totuşi aparţinând aceluiaşi cod al onoarei, al cavalerismului.

2Pe faţă totuşi, luptă calmă, mută, – iubirea e o luptă directă între doi protagonişti, el şi ea, dar e o luptă cinstită, pe faţă, îndârjită, dar mută, calmă, hotărâtă.

3Într-un turnir fără de scut, armură, – iubirea e un turnir ciudat, fără scut, fără armură, un turnir care nu este, în imaginar, mai puţin real decât unul real. Iluzia poate fi mai puternică uneori decât realitatea, iar cine consideră iubirea o luptă uşoară sau deja câştigată, pierde, este învins fără drept de apel, prin sentinţă definitivă.

4În gând, în piept, în inimă, arsură. – iubirea atacă tocmai zonele slabe: mintea, pieptul, inima, producând arsura, adică durerea atroce, produsă parcă de o săgeată  otrăvită.

5 Să lupţi, ca pentru-un steag, – a lupta pentru un steag, sub un steag este poate cel mai onorant lucru pentru un luptător.

6pentr-o batistă, – steagul îndrăgostitului poate fi însă batista iubitei.

7Doar pentru o mână,  – aici e vorba atât de mâna iubitei, pe care iubitul o poate ţine o clipă în mâna sa, cât şi de mâna oferită la dans. Evident, se poate merge mai departe cu gândul: iubita îi oferă mâna, adică acceptă căsătoria, mâna fiind evident o  sinecdocă.

8doar făcându-ţi semn,  – atât în turnire, cât şi la baluri, un semn al iubitei poate însemna mai mult decât o promisiune.

9Să asculţi doar de al inimii îndemn, – invitaţia sau acceptarea unui joc de dragoste de către iubită primeşte acordul inimii, care îl îndeamnă pe iubit să meargă mai departe.

10Să vrei s-aduci o rază, pe figura-i tristă. – iubirea presupune dăruire, tandreţe, generozitate. Nu există iubire dacă nu se produce o mutaţie sentimentală semnificativă.

Te lupţi cu un aprig, negru cavaler,11 – negrul cavaler este cavalerul necunoscut care apare în multe dintre turnire; de obicei el nu vrea să fie recunoscut decât, eventual, la sfârşitul luptei. Aici negrul cavaler poate fi însă iubirea, încă necunoscută, dar puternică, iubirea absolută şi în absolut, sau iubirea ei egala iubirii lui.

Te-ai lupta cu toţi balaurii din cer,

I-ai învinge, aprig, pe toţi, rând pe rând.12  – iubitul  joacă aici rolul de Făt-Frumos. El luptă pe rând cu balaurii, care sunt de obicei fraţi, diferenţiaţi prin vârstă sau prin numărul de capete. Balaurii din cer pot fi balauri, dragoni aerieni, cei mai periculoşi, sau norii, care sunt proteicii, pot lua orice formă, inclusiv cea de balauri. În acest caz lupta, ca şi iubirea sunt iluzorii, abstracte.

Pentru un zâmbet, laşi împărăţie,13 e vorba de proverbiala generozitate a iubitului, dar şi de faptul că, prin recul, iubirea este absolută, practic nepreţuită.

Zâmbetul ei ţi-e dăruit doar ţie.14 – una din ancadele în care iubirea pare a fi împărtăşită. În acest caz, suntem într-adevăr într-o lume întoarsă: cine pierde, câştigă. Îndrăgostitul e învins în luptă, dar de fapt el este adevăratul învingător. A fi învins de dragoste devine astfel cea mai nobilă şi chiar dorită înfrângere. Recitind titlul: în turnirul dragostei inima nobilului cavaler este învinsă. Prin urmare el va primi batista, zâmbetul, inima iubitei. A înţelege corect acest aparent paradox este de fapt pentru îndrăgostit adevărata luptă. Repet, în iubire, totul e pe dos: costumul mirelui e alb, costumul iubitei, deghizată în cavaler negru este negru. Morala: doar ei, îndrăgostiţii înţeleg corect semne dragostei, pot citi alfabetul iubirii, chiar dacă scrisul pare inversat, ca într-o oglindă. În iubire, lumea întoarsă nu provoacă, aşa cum se întâmplă în lumea reală, un efect comic.