SEMN (RUBAIAT)

Salvându-Şi Scutul – Stratagemă

Sub Stâlp Solar Surpând Silicii

Sfidând Suav Străvechi Sigilii

Satanic Stârv Stă Semnul Stemă3

Lucian Strochi

SEMN1această poezie are o istorie interesantă. Eram la o întâlnire cu cititorii, când o fată m-a întrebat cu prefăcută candoare: -Puteţi să scrieţi şi poezie cu rimă? (Până atunci citisem câteva poezii fără rimă). –Pot. Nu e nicio problemă. –Aţi putea scrie acum o poezie cu rimă? a continuat perfid eleva.        – Da. Mai mult: aş putea scrie o poezie cu o aliteraţie totală. Adică toate cuvintele să înceapă cu aceeaşi literă. –Atunci aţi putea scrie o poezie cu cuvinte care să înceapă cu „S”? – Da. Dar de ce tocmai „S”? – Pentru că e iniţiala numelui Dvs. (Strochi). Am acceptat provocarea şi, în mai puţin de zece minute, am compus textul de mai jos. Am citit-o şi am primit aplauze cred bine meritate.

 (RUBAIAT2) 1 -rubaiatul e o poezie lirică cu caracter filosofic meditativ, un catren persan care exprimă o idee mistică sau filosofică. Rima poate fi liberă: încrucişată, îmbrăţişată, împerecheată,   monorimă. Este specia pe care a cultivat-o cu foarte bune rezultate poetul persan Omar Khayyam.

Salvându-Şi Scutul – Stratagemă

Sub Stâlp Solar Surpând Silicii

Sfidând Suav Străvechi Sigilii

Satanic Stârv Stă Semnul Stemă3Semnul stă aidoma unei steme inerte(„satanic stârv”), anulând prin semnificaţii noi sigilii mai vechi Inducând o bandă de aur pentru  un teritoriu neprecizat. Dar această stemă este doar un scut, o încercare a semnului de a se încifra, dar şi a se reprezenta. Semnul înseamnă simbol, semnificaţii şi desigur şi literă. E prezentă aliteraţia lui S, iar rima este îmbrăţişată.