Cornel PAIU in dialog cu Lucian STROCHI – 4 iulie 2017 (1)

CORNEL PAIU: Prima ediţie a Premiul Naţional pentru Proză „Ion Creangă”, Opera Omnia, s-a desfăşurat la finele lunii aprilie şi începutul lunii mai a.c., la Piatra-Neamţ şi Târgu Neamţ, şi a marcat strălucit sărbătorirea a 180 de la naşterea scriitorului humeleştean. Cum comentaţi evenimentul la care ştiu că aţi participat plin de entuziasm?

LUCIAN STROCHI: Ideea premiului naţional pentru proză ION CREANGĂ este destul de veche şi îi aparţine regretatului Laurenţiu Ulici.  El se gândea la o geografie literară care să cuprindă manifestări naţionale (inclusiv premii). Se gândea la Premiul Naţional Mihai Eminescu la Botoşani şi /sau Ipoteşti, la Premiul Naţional pentru proză realistă Liviu Rebreanu la Bistriţa, la un premiu naţional pentru traduceri Lucian Blaga la Târgu Mureş şi /sau Sebeş-Alba, Premiul naţional pentru literatură Ion Creangă la Târgu Neamţ şi /sau Piatra Neamţ. Mai erau şi premiile Mihail Sadoveanu pentru povestitori, premiul George Călinescu pentru critică (parcă la Bucureşti). Recent, adică de vreo doi ani, criticul Cristian Livescu şi poetul Tudorel Radu s-au gândit la Premiul naţional Ion Creangă – Opera Omnia, care să fie oferit unui mare prozator în viaţă. Au reuşit să impună Proiectul Consiliului Judeţean Neamţ şi astfel avem un Premiu naţional de o indiscutabilă valoare, atât materială, cât mai ales de prestigiu, pentru orice prozator. Am fost invitat să votez o listă de zece prozatori în calitate de Director al revistei ASACHI. Mă bucur că opţiunile mele au coincis cu cele ale juriului naţional…

Dumitru Radu Popescu este cel mai mare scriitor român în viaţă. Desigur foarte aproape de el se găsesc şi Nicolae Breban, George Bălăiţă, Augustin Buzura… Din păcate pentru noi, timpul  nu a mai avut răbdare cu ultimii. Sunt convins că la următoarea ediţie, premiul Naţional Ion Creangă va ajunge la Nicolae Breban.