RONDELUL TRANDAFIRULUI
E floarea Europei, trandafirul,1
Cum nufărul e a Asiei floare2
Petale sunt treizeci3 – spune zefirul4
Ce-a sărutat bobocu-n sărbătoare.5
Natura toată-a cunoscut delirul,
Acestei frumuseţi, ce totuşi doare.6
E floarea Europei, trandafirul,7
Cum nufărul e a Asiei floare.8
Ca muzică a întrecut clavirul9
Şi tonuri dulci nu pot să nu-nfioare.10
Şi roza11 a învins şi în turnirul12
Ce-avea, ca preţ, domniţa zâmbitoare.13
E floarea Europei, trandafirul.14
Lucian Strochi
RONDELUL TRANDAFIRULUI
E floarea Europei, trandafirul,1 – fără îndoială că trandafirul (roza) este cea mai cunoscută floare a Europei şi poate a lumii. O găsim în Biblie (Cântarea Cântărilor), în miturile greceşti (moartea lui Adonis, iubitul Afroditei din sângele lui au răsărit primii trandafiri roşii), la romani (Rosalia, sărbătoarea trandafirilor), la sărbătorile lui Dionysos, în simbolistica creştină, trandafirul roşu fiind simbolul sângelui vărsat de Iisus, trandafirul alb ca simbol al Sfintei Fecioare. Apare ca trandafir mistic în Romanul Trandafirului, Saadi din Şiraz scrie Grădina Trandafirilor… Trandafirul este o floare heraldică, apărând ca stemă a familiei York (trandafirul alb), Lancaster (trandafirul roşu) şi trandafirul alb şi roşu în stema Tudorilor. Trandafirul apare apoteotic în Divina commedia lui Dante (rosa candida). Trandafirul este floarea rosacrucienilor şi a alchimiştilor (tratatele lor purtau numele de Trandafiri ai filosofilor). În volumul Balde.Canţone. Lieduri. Sextine., apărut în 2016 am vorbit pe larg despre etimologia şi simbolistica trandafirului (Balada Trandafirului). Nu mai reiau aici acele informaţii.
Cum nufărul e a Asiei floare2 – dacă pentru Europa trandafirul sau crinul sunt florile emblematice, lotusul este floarea emblematică a Asiei. (Există diferenţe între nufăr şi lotus, dar nu de floare, ci de frunză, frunzele nufărului plutind pe apă, în timp ce florile lotusului se înalţă deasupra apei. Lotusul apare ca floare cosmogonică în Egiptul Antic. Florea de lotus a apărut din magma primordială şi creatorul divin al lumii a ţâşnit din potirul său asemenea unui frumos scarabeu. Din lotus se va naşte soarele. Dar celebritatea lotusului vine din Asia, în India şi în China lotusul fiind planta primordială. Vishnu, Brahma şi Buddha depind direct, fundamental de lotus.
Petale sunt treizeci3 – într-adevăr trandafir vine din grecescul trandaphilos ceea ce înseamnă treizeci de petale.
spune zefirul4 –nimeni nu poate număra mai bine ca vântul petalele unei flori.
Ce-a sărutat bobocu-n sărbătoare.5 –îmbobocirea, ca şi înmugurirea, sunt miracole ale naturii.
Natura toată-a cunoscut delirul,
Acestei frumuseţi, ce totuşi doare.6 –trandafirul este responsabil de viaţă, de nuntă, de moarte, de reînviere, de toate momentele esenţiale din existenţa umană.
E floarea Europei, trandafirul,7 –unele partide politice, îndeosebi cele socialiste din Europa, au ca emblemă unul sau mai mulţi trandafiri. Simbolistica trandafirului, a culorilor sale este impresionantă. Trandafirul albastru este culoarea infinitului.
Cum nufărul e a Asiei floare.8 –numărul are, aşa cum trandafirul are în Europa, în Extremul Orient, o valoare alchimică. În acelaşi timp poate fi şi un simbol al sexualităţii. În China cuvântul lotus defineşte vulva, iar titlul cel mai râvnit de o curtezană este Lotus de Aur.
Ca muzică a întrecut clavirul9 –trandafirul este o floare cu un parfum puternic. Acest vers traduce o senzaţie olfactivă într-una auditivă.
Şi tonuri dulci nu pot să nu-nfioare.10 –acum e vorba de simţul gustativ. Trandafirul devine astfel o realitate sinestezică.
Şi roza11 –diferenţa dintre trandafir şi roză e una etimologică, rosa fiind un termen latin. Măceşul e rosa canina.
a învins şi în turnirul12 – ambiguitate: nu ştim dacă e vorba despre trandafirul de pe un scut heraldic al cavalerului, sau trandafirul oferit învingătorului
Ce-avea, ca preţ, domniţa zâmbitoare.13 – izbânda putea fi inima şi mâna domniţei.
E floarea Europei, trandafirul.14 –trandafirul apare în numele multor opere literare, cea mai cunoscută fiind Numele trandafirului. Structura rondelului: 13 versuri, versurile 1,7,13 identice; la fel versurile 2 şi 8. Rimele sunt două: ababababababa (rimă încrucişată).
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.