PANTUMUL EXISTENTELOR CENUSII

E drept: se poate trăi şi-n colivii.1

Da, se poate trăi şi după moarte,2

Şi poţi lăsa pe alţii mândria să ţi-o poarte;3

Există-apoi, printre noi, şi morţii vii.4

 

Da, se poate trăi şi după moarte,5

Da, până şi viaţa se poate împarte.6

Există-apoi, printre noi, şi morţii vii,7

Blând trăiesc în existenţe cenuşii.8

 

Da, până şi viaţa se poate împarte.9

Prin lume te strecori şi fără carte,10

Blând trăiesc în existenţe cenuşii,11

Poţi să şi mori, şi poţi şi să reînvii.12

 

Prin lume te strecori şi fără carte,13

Fiind aici, poţi fi şi prea departe;14

Poţi să şi mori, şi poţi şi să reînvii15

Se poate trăi şi-n colivii.16

Lucian Strochi

Pantumul existenţelor cenuşii 

 E drept: se poate trăi şi-n colivii.1  – un pantum mai ciudat, ce se transformă într-un pamflet. Nu unul agresiv, ci mocnit, de unde şi forţa lui. Se va remarcă faptul că fiecare vers este de fapt un aforism. Evident atunci când vorbim de colivii, nu ne referim doar la păsări sau animale mici. Am văzut la procesul lui Ilaşcu, oameni în colivii. Dar acolo sensul era altul, în colivii nu erau oameni sau păsări, ci îngeri. Aici e vorba de a accepta lipsa de libertate în favoarea unor interese materiale (Bani, grăunţe, siguranţă).

Da, se poate trăi şi după moarte,2 –ne iluzionăm că, după moarte,vom fi răzbunaţi şi totul va reveni la normal, în primul rând imaginea ta distrusă de o nedreptate.

Şi poţi lăsa pe alţii mândria să ţi-o poarte;3aici e vorba de furtul de idei, de sentimente, de opere artistice, de „coautori”.

Există-apoi, printre noi, şi morţii vii.4există printre noi fantome, stafii, moroi, vârcolaci, spectre. Uneori sunt produsul conştiinţei noastre vinovate sau bolnave.

Da, se poate trăi şi după moarte,5mulţi se iluzionează crezând în viaţa de apoi, cred că atunci îşi vor găsi rostul sau chiar fericirea.

Da, până şi viaţa se poate împarte.6viaţa nu este un continuum, nu ne aparţine în totalitate, trebuie să ne-o împărţim şi cu alţii, uneori voit (căsătorie, copii), alteori independent de voinţa noastră.

Există-apoi, printre noi, şi morţii vii,7sunt acei oameni plante, oamenii vegetativi, care nu trăiesc, ci supravieţuiesc, umblând printre ceilalţi oameni asemenea unor fantome.

Blând trăiesc în existenţe cenuşii.8 –adică viaţa cenuşie, monotonă, lipsită de evenimente, ternă. Câtă diferenţă între existenţe cenuşii şi eminenţe cenuşii.

Da, până şi viaţa se poate împarte.9 –omul nu este din păcate sau din fericire, o maşină, un mecanism perfect. Cineva calcula cu umor că un om care pretinde că are optzeci de ani a trăit cu adevărat doare vreo optsprezece. Gândiţi-vă doar la câte ore, zile, ani ne fură somnul.

Prin lume te strecori şi fără carte,10 –acum textul abordează o altă problemă: cea a oamenilor care răzbesc fără merite, ocupând chiar poziţii înalte în stat sau societate.

Blând trăiesc în existenţe cenuşii,11aceşti oamenii au minima inteligenţă de a nu apărea în faţă, au instinct gregar admirabil.

Poţi să şi mori, şi poţi şi să reînvii.12 – evident e vorba de valori denotative, de sensuri figurate ale cuvintelor.

Prin lume te strecori şi fără carte,13s-ar putea ca aici sensul să fie altul şi anume faptul că acordăm prea mare importanţă diplomelor, când de fapt şcoala vieţii poate însemna mult mai mult.

Fiind aici, poţi fi şi prea departe;14  – aluzie la „fuga creierelor”, dar şi la faptul că uneori gândurile glisează spre alte realităţi, idealuri.

Poţi să şi mori, şi poţi şi să reînvii15  – înfrânt uneori, lovit aparent mortal, ca om ai capacitatea de a reveni, de a reînvia din propria-ţi cenuşă asemenea unei păsări Fenix.

Se poate trăi şi-n colivii.16 – s-ar putea ca un experiment fizic celebru şi anume cuşca (colivia) lui Faraday să ne apare de fulgere. Atunci când ne protejăm gratiile înseamnă paradoxal, libertate, viaţă, victorie. Mai ales atunci când  lupta ta este una justă, iar înfrângerea ta este una vremelnică.

Rima în acest pantum: ABBA AABB AABB AABB.

Se repetă versurile: 1 cu 16, 2 cu 5, 4 cu 7, 6 cu 9, 8 cu 11, 10 cu 13, 12 cu 15. În primul catren rimă îmbrăţişată, împerecheată în următoarele trei.