Intrebari interviu Lucian Strochi – 1 septembrie 2017 (10)

CORNEL PAIU: Revăzând, după ani, Piatra-Neamţul, acelaşi D. R. Popescu face o afirmaţie sentimentală de sinceră emoţie: „Piatra – Neamţ este un oraş pe care-l iubesc. A rămas la fel de frumos, nu seamănă a oraş românesc.” Cele spuse merită un comentariu, din punctul meu de vedere.

LUCIAN STROCHI: Într-adevăr oraşele româneşti sau schimbat mult în ultimii ani şi nu întotdeauna în bine. Oraşele şi-au pierdut parcă personalitatea, specificitatea. Multe oraşe seamănă atât de mult între ele, încât dacă ai primi o vedere, nu ai şti în prima clipă de unde vine şi ce oraş reprezintă.

CORNEL PAIU: Plecând de la afirmaţia plină de emoţionantă revelaţie afectivă a scriitorului laureat la Piatra-Neamţ, D. R. Popescu, v-aş întreba de ce iubiţi dvs. oraşul Piatra Neamţ, în care trăiţi şi creaţi de peste 35 de ani. Îmi permit nu doar să presupun, Lucian Strochici chiar să cred că-l iubiţi, pentru că nu pot concepe altfel de sentimente, în ceea ce vă priveşte, pe această chestiune. Nu am cum să mă înşel, deşi niciodată nu se ştie!

LUCIAN STROCHI: Sunt în Piatra Neamţ din anul 1974, deci de 43 de ani. Fireşte că îmi iubesc oraşul în care trăiesc, eu l-am ales la repartiţie, îl iubesc pentru că e un oraş de munte, iar pietrenii sunt printre cei mai occidentali dintre moldoveni. Dinamici, isteţi, inventivi, fără prejudecăţi provinciale, primitori. Am foarte mulţi prieteni şi enorm de multe cunoştinţe.