CELALALT TARAM (KARUMI)

ce este un fluture3

altceva   decât4

negativul unui sărut5 ?

Lucian Strochi

CELĂLALT TĂRÂM1 –acest text a apărut şi în volumul Totul despre mine în 2002. Nu este decât un tristih cu 7-5-8 silabe, conţinând doar trei substantive dintr-un total de 9 cuvinte. Dar aceste substantive sunt esenţiale pentru înţelegerea poemului: fluture – negativul – sărut. Întreg textul este de fapt o întrebare poetică, marcată de altfel grafic şi care conţine şi răspunsul. Celălalt tărâm aparţine imaginarului, iluzoriului impalpabilului. Interesant este că fluturele poate fi regăsit ca imagine în amprenta unui sărut şi acest lucru l-am descoperit în copilărie atunci când mi-am uns buzele cu vopsea şi apoi am lăsat amprenta lor pe o hârtie. Am avut senzaţia că e un fluture, datorită simetriei  şi mai ales a striaţiilor de pe buze ce asigurau un alb pe hârtie şi care corespundeau nervurilor negre de pe aripile unui fluture. De altfel dacă am întoarce poemul în jurul axei altceva decât cu 90o , am obţine imaginea unui sărut sau a unui fluture. Mai mult, celălalt tărâm aparţine basmului, acolo unde totul se poate.

(KARUMI2)  – înseamnă „simplitate adâncă a formei literare, eleganţă, naturaleţe” şi este o categorie estetică a haikuului.

ce este un fluture3  – se spune că perioada de până la 5 ani a copilului este vârsta întrebărilor, a „de ce” – urilor. Răspunsul ştiinţific la întrebare nu interesează pe nimeni (Fluturele este o insectă din ordinul Lepidoptera).

Fluturele este considerat a fi un simbol al imponderabilităţii şi al instabilităţii. Fluturele este în Japonia  o emblemă a femeii; doi fluturi reprezintă fericirea conjugală. Fluturele este asociat cu crizantema, spre a simboliza toamna. La azteci fluturele este un simbol al sufletului sau al suflului vital eliberat pe gura muribundului. La romani sufletul care părăsea trupul morţilor are forma unui fluture. O fabulă a indienilor Baluba ilustrează analogia suflet-fluture  şi, deopotrivă, alunecarea simbolului către imagine.

altceva   decât4  – deşi nu par, altceva decât sunt cuvinte – cheie, de legătură între imagini. Ele reprezintă „sugrumarea” clepsidrei.

negativul unui sărut5 ?   – sărutul este o pecete, o consfinţire a unui sentiment, o imagine tandră, cu încărcătură erotică sau nu. Sărutul e uşor precum un fluture, dar poate fi şi frivol, precum fluturele care zboară din floare în floare.