CATEODATA TIMPUL (SABI)

limpede apă – 1

clepsidra îşi frânge brusc2

fragil mijlocul3

Lucian Strochi

 Câteodată timpul (sabi) 

limpede apă1  – un  haiku  dedicat timpului, curgerii sale iremediabile. Apa este aici un simbol extrem de încăpător: apa este unul dintre cele patru elemente fundamentale, alături de aer, foc şi pământ. Totuşi apa este primul dintre aceste elemente, întrucât încălzită puternic devine aer (abur), devine foc (energie) atunci când această energie este captată, şi este pământ, înconjurându-l, transportându-l, mângâindu-l. Apa este şi expresia timpului, din cauza a cel puţin două calităţi: curge (panta rhei)  şi este transparentă asemenea timpului. În fine apa poate măsura timpul prin clepsidre (adevăratele clepsidre sunt cele cu apă, cele cu nisip numindu-se nisiparniţe).

clepsidra îşi frânge brusc2 –e vorba de un lucru tulburător: pentru a reuşi, trebuie să acceptă ideea sacrificiului, Clepsidra trebuie să se îngusteze mult pentru a putea măsura. Segmentul care poate măsura lucrurile trebuie segmentat, tăiat, limitat. Pe plan uman, sugrumarea clepsidrei pare un gest sinucigaş sau este imaginea unui iminent infarct, prin îngustarea sa exagerată. În fine, price măsurare înseamnă limitare. „A frânge” este unul dintre cele mai dramatice verbe pentru că nu înseamnă moartea, ci agonia.

fragil mijlocul3  – o comparaţie indusă. Aşa cum femeile se sacrifică strângându-şi puternic cu un corset, cordon sau o curea mijlocul pentru a fi mai atrăgătoare, clepsidra se sacrifică pentru a măsura timpul, cel mai mare prieten şi duşman al omului. Întreg haikuul e de fapt o dublă sinecdocă dezvoltată: concret /abstract,  parte/întreg. Haikuul are toate vocalele limbii române, („î” în ambele grafii), subliniindu-se apartenenţa lor la „timp”. Textul conţine doar 8 cuvinte, dintre care trei sunt substantive, trei adjective (adverbe) şi un pronume şi un verb. Haikuul este canonic: tristih cu structura 5-7-5 silabe.