ROBOTI (TANKA)

nu oboseşte2

vocea robotului X

ne spune mereu

 

dragostea e unică

te iubesc te voi iubi

Lucian Strochi

 ROBOŢi1  – robotul este o imagine a Japoniei, impresionând prin eficacitate, precizie, economie de gesturi.

nu oboseşte2 –ceea ce deosebeşte un om de o maşină este faptul că aceasta pare a nu obosi. Termenul de robot este de origine slavă (îi aparţine lui Čapek şi vine de la robota= muncă). Există şi în limba română, ca şi verbul a roboti. Dar robotul devine în epoca industrializării şi a informatizării un simbol al Japoniei moderne. Japonezii au introdus roboţi peste tot: în uzine, în restaurante, în hoteluri.

vocea robotului X3 –lipsit de identitate, robotul vorbeşte, conversează. Dar vocea sa este lipsită de inflexiuni: timbru, accent personal, intonaţie. Vocea roboţilor este aceeaşi, ca un reflex al lipsei de identitate.

ne spune mereu4 –roboţii folosesc un limbaj sărac, programat, repetitiv.

dragostea e unică5  – distihul schimba perspectiva: dacă în tristih (terţet, terţină) robotul apare ca un obiect al viitorului, putând prelua muncile repetitive, având capacitatea de a nu obosi (şi a nu greşi!), acum robotul îşi arată limitele atunci când e vorba de cel mai profund sentiment uman. Dragostea. Robotul poate face multe, dar nu poate iubi.

te iubesc te voi iubi6repetarea verbului a iubi la nesfârşit  (chiar dacă e vorba de timpuri diferite), arată falsitatea cuvântului trecut printr-o maşină. Lipsit de sentimente, robotul consideră iubirea un cuvânt oarecare, egal cu alte cuvinte.

Tanka are structura formală clasică: 5-7-5/7-7. Se remarcă frecvenţa neobişnuită a verbului: cinci prezenţe în cinci versuri.