SCRIERE VIITOARE (TANKA)
pagină albă1
poezie nescrisă2
pace pentru el 3
poetul ridică lumi4
parcă supune un val5
scriere viitoare
Lucian Strochi
pagină albă1 –această tanka se vrea o artă poetică. După cum lesne se observă, toate versurile încep cu „p” într-o anaforă de literă. Legate astfel într-un lanţ logic obţinem o primă decodare: pagină-poezie-pace. Triada impune şi binomul poet – parcă, poetul unificând triada, dar fiind învins de îndoială: parcă. Pagina albă a provocat destule insomnii scriitorilor şi pictorilor. Ea reprezintă horror vacui, adică teama de gol, pe care o resimt copiii, oamenii peşterilor ce realizează picturile rupestre, precum şi oamenii care simt nevoia să „decoreze” pereţii albi. Dar pagina albă este întreg universul prin posibilităţi. Pagina albă înghite orice text, asemenea unei găuri negre care înghite orice lumină.
poezie nescrisă2 –poezia există dinainte de a fi. Ea înseamnă înainte de orice o stare poetică, care poate fi tradusă apoi în cuvinte şi/sau imagini.
pace pentru el 3 –nu ştim cine este acel el: creatorul divin, iubitul, cititorul, martorul. Oricum scrisul înseamnă, atât prin actul creaţiei, cât şi cel al receptării, pace. Kami no ku e dedicat scrierii, acelui moment dinaintea creaţiei, tărâmului tuturor posibilităţilor.
poetul ridică lumi4 –poetul devine un demiurg, construind lumi, la fel de impresionante ca lumea noastră.
parcă supune un val5 – a crea o lume nouă este la fel de greu cu încercarea a supune o lume deja cunoscută. A supune un val, înseamnă a fi stăpânul mării sau cel puţin al unei corăbii.
Poetul, ca şi navigatorul, este un temerar, un cuceritor, un descoperitor, până la urmă un erou. Atâta doar că este un erou de pace, nu de război.
Tanka are structura formală clasică: 5-7-5/7-7.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.