JURAMANTUL LUI HOMER (74)
C.I.U: Crezi că s-ar putea realiza un spectacol cu versurile tale? De pildă, cu sonetele? Sau cu rondelurile? Compozitorii sunt interesați de opera ta poetică?
L.S: Da. Am realizat eu însumi un spectacol, intitulat Vârstele patriei eterne, un recital pe care l-am susținut la Sala Tapiseriilor de la Muzeul de Artă din Piatra Neamț. Sala era arhiplină, dar, așa cum se întâmplă adesea, vreo doi copii foarte mici, cred că erau la grădiniță, se jucau, fugărindu-se. Treptat s-a făcut o asemenea liniște în sală, încât până și ei s-au oprit din joacă, privindu-ne cu atenție. O doamnă avea probleme cu coloana, știam asta, dar a rezistat eroic mai bine de oră și jumătate… Dintre compozitori, rețin pe Giovanna Hălălai care, cu mulți ani în urmă, a compus vreo trei cântece pe versurile mele și mai ales Florin Țuțuianu, care a compus mai multe melodii pe versurile mele. Acum, o poetă din Tecuci, care e și o talentată actriță, Monica Manole, a înregistrat vreo 15 sonete. Cred că va ieși un spectacol până la urmă. Actorul Cornel Nicoară mi-a făcut surpriza să recite de un 1 Decembrie un poem de-al meu (pe care l-am pierdut, din păcate) în care, un țăran emoționat își uită numele și semnează cu pseudonimul România adeziunea sa la marele act al Unirii.
C.I.U: Cui crezi că datorezi cel mai mult în ceea ce privește momentele tale de cumpănă, astrale, cu adevărat esențiale?
L.S: Am vorbit, poate nu îndeajuns, despre persoanele care au contribuit, uneori decisiv, la devenirea mea. Acum se cuvinte să amintesc și numele doctorilor care mi-au salvat viața sau m-au adus la linia de plutire, m-au operat, m-au îngrijit, au intervenit la momentul potrivit, m-au ajutat în momente dificile: Gheorghe Iacomi, Cornelia Vulpe, Ion Despa, Prof. Gheorghiu, Viorica Dobreanu, Virgil Răzeșu, Iosif Koszeghi, Letiția Dămoc, Cezar Macarie, Georgeta Ursu, Silvia Măndășescu, Radu Dănilă, Victor Firăstrău, Dan Gabriel Arvărescu, Oana Onu. Prin ei am învins de două ori cancerul, am supraviețuit fibrilațiilor, ulcerului perforat, apendicitei și apoi peritonitei, unui infarct, controlez diabetul, hipertensiunea arterială. Le mulțumesc din suflet, acum și aici. Lor li s-au adăugat asistente, infirmiere, dar și laboranți, farmaciști, fiecare intervenind decisiv, cu dragoste și milă creștină, măcar o dată…