JURAMANTUL LUI HOMER (82)

C.I.U: Despre care din operele tale crezi că ar mai trebui să discutăm?

L.S: Poate că ar trebui să vorbim și de cărțile ratate și de cele… nescrise. Eu cred că printre cărțile mele ratate se numără romanul Emisferele de Brandenburg, pe care l-am ratat, dorindu-mi prea multe de la el. După cum cred că trebuie rescris romanul „EX”. Cred că se poate discuta mai mult despre volumele din integrala Ancadierului, îndeosebi despre cele de sonete, lirică populară românească (doine, descântece, blesteme, colinde, plugușor etc.) și de lirică niponă. Și nu am vorbit deloc de traduceri. Am fost tradus în limbile latină, franceză, italiană, germană, engleză, rusă, neerlandeză, armeană, greacă, turcă, bulgară, slovacă, spaniolă etc. Datorită lor unele cărți au ajuns în mâna unor șefi de state, unor personalități cu adevărat importante: Papa, regina Olandei, ambasadori…Oricum traducerile sunt un capitol încă deschis, mai sunt multe de făcut…

C.I.U: Cum ar trebui să arate femeia pe care să o iubești?

L.S: Să fie inteligentă. Să fie feminină. Să curgă, ochiul tău de bărbat neoprindu-se asupra vreunei imperfecțiuni. Suntem o națiune cu multe femei frumoase. Dar dincolo de toate, o femeie trebuie să aibă un suflet ales.

C.I.U: Ce admiri cel mai mult la un bărbat?

 L.S: Loialitatea, inteligența, calmul, noblețea, umorul.

C.I.U: Dacă nu ai fi tu, ce alt scriitor sau altă personalitate ai dori să fii?

 L.S: Mă mulțumesc să fiu cel care sunt, mai ales că nu știu prea bine cine sunt. Aș vrea să am câte ceva din calitățile lui Borges, fantasticul lui Dino Buzzatti, senzualitatea și spiritul debordant al lui Marquez, viziunea panoramică a lui Tolstoi, tragismul lui Cervantes, înălțimea lui Dostoievski, forța lui Homer. De altfel, dacă medicii au jurământul lui Hippocrate, noi, scriitorii, ar trebui să avem „jurământul lui Homer”.

C.I.U: Numește-mi trei din lucrurile pe care le detești cel mai mult la un bărbat și la o femeie.

L.S: La un bărbat: lăudăroșenia, inclusiv carnetul cu „cuceriri”, prostia, tupeismul; la o femeie: defeminizarea, statutul de sclavă a bărbatului, asumarea rolului de mătușă (când nu e cazul).