„SCRIITORUL DEZARMEAZĂ PREA UŞOR ÎN FAŢA CENZURII ECONOMICE”
CINCI MINUTE CU LUCIAN STROCHI
Nicolae Sava: Suntem în prag de an 2000. Cum îl întâmpini?
Lucian Strochi: Cu o carte care urmează să apară în aceste zile. Se numeşte Memoria timpului şi conţine 52 de povestiri. Pe alt plan, întâmpin anul 2000 cu emoţia şi îngândurarea celor 6 miliarde de oameni ai planetei. Cu speranţa că vor urma că vor urma ani mai buni pentru toată lumea.
Nicolae Sava: Cineva a afirmat că secolul următor va fi al religiei. Tu ce spui?
Lucian Strochi: Cred că mileniul următor va fi unul al culturii. O cultură multinaţională, înţeleasă ca o sumă a culturilor naţionale. Sper ca România să fie o voce distinctă în concertul naţiunilor.
Nicolae Sava: Care sunt următoarele proiecte literare?
Lucian Strochi: După cum bine ştii, lucrez concomitent la mai multe cărţi. Mă voi opri la patru proiecte: un roman, Emisferele de Brandenburg, o carte de versuri, intitulată provizoriu Monere, o carte de balade şi rondeluri, dintr-un proiect mai vast, Canţonierul şi două piese de teatru. Cred că este suficient pentru un an de zile. Suntem profesionişti. Trebuie să ne menţinem ritmul de măcar o carte pe an, aşa cum se întâmplă în Occident. În România scriitorul e mai leneş, dezarmează prea uşor în faţa cenzurii economice. Cred în cultură ca într-o ultimă şansă. A noastră, a românilor.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.