CEI CINCI „A” (variantă la zece negri mititei)

crazyworldCu voia sau fără voia noastră, ne apropiem de sfârşitul de deceniu, de secol, de mileniu.

De la Christos încoace, doar cei de prin 990 şi ceva au avut şansa să prindă această „triplă”.

Cum arăta pe atunci omenirea? Unii cred că saltul calitativ e atât de mare, încât putem vorbi despre noi ca despre o altă specie.

Prin anii ’60 se aprecia că secolul XX ar fi al celor cinci „A”: atom, automatizare, automobil…(pe ceilalţi doi de „a” i-am uitat: au trecut totuşi atâţia ani!).

S-au urmărit apoi, în ceea ce priveşte definirea secolului, celelalte litere ale alfabetului: B (secolul biologiei), C (secolul chimiei), D (dezarmării), E (energiei), F (fotbalului), G(globalizării) ş.a.m.d..

Apoi nea-am întors la „A”. A de la Apocalipsă. Profeţi, guru, învăţaţi, savanţi, astronomi, astrologi, politicieni, ecologişti, futurologi avertizează. Efectul de „ciupercă” a fost înlocuit cu efectul de „seră”; cancerul cu SIDA; SIDA cu EBOLA; EBOLA cu o altă boală de origine nedivină descoperită în cine ştie ce colţ al Africii sau al Amazoniei. Atlantida redevine al şaselea continent, iar eclipsa totală de soare va fi vizibilă şi pe teritoriul României în 1999. Vârcolacii şi Dracula promit peste 100000 de turişti cu ochelari fumurii şi contoare cu senzori antispectrali (spectru-fantomă, nu spectru ROGVAIV).

Reversul? Europa se va lăţi de la mare la munte, viza Schengen va fi şi pentru ruandezi (tutsi şi hutu), micii „dragoni” şi marii „tigri” vor fi şerpi de casă şi pisici comune (exclus aristocratice).

Ruşii cu cecenii se vor încuscri, evreii şi palestinienii vor lupta cot la cot pentru ridicarea nivelului de trai şi al vieţii la Marea Moartă, japonezii vor avea un preşedinte peruan, Clinton va candida la al treilea mandat pentru a fi Preşedintele Chinei sau al Marii Britanii. Românii şi ungurii vor vorbi dialectul roro comun ungaroromânilor (limbă indo-europeană recent descoperită), la Madrid se va vorbi engleza, la Londra spaniola, iar germana va fi limbă de cult (ura!) din motive de reformă

Reversul medaliei? O civilizaţie a imaginii (plină deci de analfabeţi), un cult al forţei în care best vine de la bestie, războaie subtile, atât de subtile, încât nu mai ştii când le-ai început şi când le-ai pierdut, arme inteligente, mai inteligente decât stăpânii lor…

Vom spune şi noi, vorba filmului: „O lume nebună, nebună, nebună…”

Da, dar delicioasă

Lucian Strochi

REFORMATORUL, nr.48-49, iunie-iulie 1996, p.11