INTERVIU DUPLEX LA CASA PRIETENIEI NEAMŢ – CHAMPAGNE-ARDENNE

eugen_craciunCu  DANIEL şi EUGEN CRĂCIUN

Lucian Strochi: Stimate domnule Daniel Crăciun, sunteţi pentru prima dată în Piatra-Neamţ?

Daniel Crăciun: Da, pentru prima dată la Piatra-neamţ şi pentru a doua oară în Moldova.

Lucian Strochi:Cum vi se pare municipiul nostru?

Daniel Crăciun: Mi se pare un oraş în care estetica şi-a impus primatul asupra sistematizării.

Lucian Strochi: Cum vi s-a părut vernisajul de la Casa Prieteniei Neamţ – Champagne-Ardenne?

Daniel Crăciun: M-a încântat ideea unui vernisaj într-un spaţiu inedit prin amplasarea sa în intimitatea naturii. Apoi publicul, avizat şi…entuziast.

Lucian Strochi: Care ar fi proiectele de viitor?

Daniel Crăciun: Printre proiecte: o „personală” în Bucureşti, la Atelier 35, la Eforie; apoi participarea la Salonul municipiului Bucureşti, la Saloanele Moldovei; o colaborare cu o galerie particulară din Timişoara şi o călătorie de documentare în Spania, Franţa şi Anglia.

Lucian Strochi: Spre ce credeţi că va evolua pictura Dvs.?

Daniel Crăciun:  Spre o rafinare a simbiozei expresionism – simbolism – fantastic, care să dinamiteze mai multe registre tematice, aflate deocamdată în stadiu embrionar; un posibil dialog  spre alte mijloace de exprimare plastică: obiect, colaj, tehnici mixte, posibile proiecte de instalaţii. Voi încerca să intru în dialog cu o mai veche iubire a mea: gravura.

Lucian Strochi: Sunteţi, prin naştere, domnule Eugen Crăciun, pietrean. Această întâmplare a constituit pentru pictor un avantaj sau un dezavantaj?

Eugen Crăciun: Un avantaj, categoric. Fiind născut aici, am nostalgia acestor locuri. Piatra-Neamţ înseamnă o tradiţie plastică importantă; mă gândesc în primul rând la Victor Brauner şi Lascăr Vorel, dar şi la Iulia Hălăucescu, un nume european. Apoi Piatra – Neamţ înseamnă şi Teatrul Tineretului, un creuzet în care s-au format, în timp, mari actori români.

Lucian Strochi: Aţi fost elevul lui Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Octav Angheluţă. Ce „lecţie” aţi păstrat de la ei?

Eugen Crăciun: Cred că am păstrat …temelia. Mi-a fost foarte greu să mă despart de ei. Corneliu Baba este un expresionist de talia lui Goya. Am învăţat de la aceşti mari maeştri să caut înlăuntrul meu, nu în afară. Vreau să fiu mereu altceva, altcineva

Lucian Strochi: Cine vă cunoaşte lucrările de acum zece ani, va fi surprins de actuala Dvs. propunere-provocare…

Eugen Crăciun: Orice artist trebuie să vină cu propuneri noi. Actuala propunere vine în urma unei călătorii în Germania şi Franţa. Îmi plac Mondrian şi Kandinski, dar cred că şi noi, românii, avem ceva de spus altora. Arta actuală e o arhitectură constructivistă.

Lucian Strochi: Cum v-aţi autodefini?

Eugen Crăciun: Sunt un expresionist cu tendinţe suprarealiste şi abstractizante.

Lucian Strochi

(INFORMAŢIA PRIMĂRIEI, nr.11, 10-16 mai 1997)