Cornel PAIU în dialog cu Lucian STROCHI– 10 iunie 2016 (35)

dialog-15-august-dimineataCORNEL PAIU: Este cunoscută inteligenţa tactică a lui Attila Hunul… Prin ce s-a mai făcut remarcat acest mare războinic, supranumit în unele texte „Biciul lui Dumnezeu”?

LUCIAN STROCHI: Prin „inteligenţă tactică”, Atttila nu a reuşit să cucerescă Constantinopolul, a fost înfrânt în bătălia de pe Câmpiile Catalaunice, nu a reuşit să ocupe Roma, a fost învins de Sassanizi, în ciuda faptului că avea o armată numeroasă. S-a mai făcut remarcat prin uciderea fratelui său Bleda în 445. A murit se pare otrăvit de ultima sa soţie Ildiko. Aproape inexplicabil, Attila a beneficiat de o presă bună (Gesta Hungarorum, legende săseşti, izvoare scleziatice, mai nou de câteva supraproducţii. Numele său este de fapt o poreclă, semnificaţia fiind cea de „conducător universal” şi cunoaşte extrem de multe variante:Atli, Atle, Attila, Atilla, Etele, Etzel, Atilay, Adil, Edil. E legat în semnificaţii şi de cuvântul rus oteţ (pronunţat ateţ) care semnifică tată şi de ataman în ucraineană care înseamnă general, conducător de oşti sau chiar de numele turcesc al fluviului Volga (Atal/Atil care s-ar traduce prin „fluviu mare”.

Pe lângă izvoarele sus-pomenite, Atila apare şi în Cântarea Nibelungilor sau în unele epopei nordice precum Volsunga Saga sau Thidrekssaga. În ciuda acestei popularităţi, Attila nu se poate compara cu Gingis Han sau cu Timur Lenk, ca să nu vorbim de alţi conducători europeni.