GAZELUL UNEI MORTI SENINE

Ce multe lucruri seamănă c-o moarte1

Şi ce uşor viaţă şi moarte ne desparte.2

 

Aştepţi mereu a nouă înviere,3

Dar ea, de noi, este mult prea departe.4

 

Desigur, moartea-i ultim argument: 5

În joc nebun, e ultima ta carte,6

 

Ades pentru oameni, lucruri, emblemă,7

Subiect suprem şi divin pentru arte,8

 

Pentru unii, ultim, dorit panaceu,9

După atâtea dorinţe deşarte,10

 

Iniţiere pentru cei mai aleşi,11

Din lumea-ntreagă-i, doar o mică parte.12

 

Dincolo de durere şi plăcere,

Un flux solar spre ea vrea să ne poarte.13

Lucian Strochi

 

GAZELUL UNEI MORŢI SENINE  (9)    

 Ce multe lucruri seamănă c-o moarte1  – moartea este pretutindeni; fie că lucrurile mor, fie pot aduce moartea: un cuţit, un topor, o furcă.

Şi ce uşor viaţă şi moarte ne desparte.2trecerea de la viaţă la moarte şi invers este un proces adesea insesizabil, dar inerent..   Murim încă de la naştere sau, dimpotrivă, trăim şi după moarte: prin metempsihoză, prin celebritate, prin urmaşi.

Aştepţi mereu a nouă înviere,3   – una dintre obsesiile omenirii este reînvierea, a doua venire a lui Iisus pe pământ.

Dar ea, de noi, este mult prea departe.4 – faptele noastre ne fac să nu merităm această şansă a reînvierii.

Desigur, moartea-i ultim argument: 5moartea este de multe ori un ultim argument, fie că e vorba de o sinucidere, fie că e vorba de moartea pur şi simplu

În joc nebun, e ultima ta carte,6.e vorba poate de tarot sau de cărţile pentru citit viitorul, unde moartea este cea mai puternică, de temut carte.

Ades pentru oameni, lucruri, emblemă,7  moartea este una din temele literaturii. Ea este o emblemă atât pentru oameni, cât şi pentru lucruri.

Subiect suprem şi divin pentru arte,8 –foarte multe versuri, piese de teatru, tablouri, alte opere artistice au ca subiect moartea.

Pentru unii, ultim, dorit panaceu,9  – uneori, mai ales în cazul unor boli cronice, moartea pare a fi salvatoare, atât pentru bolnav, cât şi pentru cei din jurul său.

După atâtea dorinţe deşarte,10 –viaţa îţi poate părea o zădărnicie în momentul morţii. Inscripţiile de pe multe pietre tombale întăresc această afirmaţie.

Iniţiere pentru cei mai aleşi,11  – iniţierea prin labirint, urmată de ieşirea prin moarte din acest labirint. E o temă dragă lui Eliade, dar şi altora.

Din lumea-ntreagă-i, doar o mică parte.12moartea este o parte a universului, alături de viu, de viaţă.

Dincolo de durere şi plăcere, – nu ştim ce este dincolo de moartea. Multe doctrine propovăduiesc  liniştea, echilibrul, stingerea patimilor.

Un flux solar spre ea vrea să ne poarte.13universul în expansiunea sa e până la urmă dătător de moarte, die că e vorba de moartea luminii, a unei stele, a unui om, a unei civilizaţii întregi.