FLUTURELE (BESTIAR)

Când văd un fluture, doi, mi se pare

Că sunt spirite călătoare,2

Îmbrăcate, totuşi, în haine de gală.

Doi fluturi înseamnă fericire conjugală;3

Atunci când vezi, între flori,

În zori,

Un fluture roşu4, cu nestemate bătut,

Să ştii că e un războinic în luptă căzut.5

Altfel poate fi negativul unui sărut.6

În frescele de la Pompei, încastrată,

Psyche7 e reprezentată

Ca o fetiţă, cu aripi de fluturi, înaripată.8

Venit tocmai de la marginea zării,

În târziu amurg,

Când lumina şi întunericul se-împreună

Şi curg

Aşteptând stele, închipuind lună

Vine falena9, fluturele de noapte

Şi, cât ai spune cinci sau şapte,

Arde la flacăra lumânării.10

„Spre mine zbori, fluture:

Tristeţi să se scuture,

Sufletul meu să se bucure…”

Cine-i cuprins de obidă,

Are suflet de omidă;11

Cine-i Dalidă,

Se preschimbă în crisalidă;12

Cine iubeşte şi lasă,

Pe dată se preschimbă

În animal fără cuvânt, fără limbă,

În fluture de mătasă;13

Cine lasă suflet să arză,

Se preschimbă-n flutur de varză;14

Cine a iubit şi nu mai e iubit,

Simte în inimă un fel de cuţit

Şi cocleală pe limbă,

Şi sufletul său e nebun

Şi se preschimbă

În Ochi de păun.15

Un chinez visa că e un fluture16 care

Visa că e un chinez care visa

Un fluture într-un cais:

Care fluture avea şi el un vis…17

Aşa e lumea, de la începuturi:18

Plină de chinezi şi de fluturi.19

Lucian Strochi

 

FLUTURELE1  – simbolistica fluturelui este extrem de bogată. Fluturele este un simbol al metamorfozei, trecând prin trei stadii distincte: omidă –crisalidă – fluture.  Este şi un simbol al reînvierii, al efemerităţii, al imponderabilităţii, al instabilităţii, dar şi datorită unei omofonii al vârstei înaintate (70 de ani – la chinezi – tie). dar simbolismul său cel mai subtil este acela „al sufletului eliberat de învelişul de carne şi devenit binefăcător şi preafericit”-

Când văd un fluture, doi, mi se pare

Că sunt spirite călătoare,2  – numele grecesc al fluturelui psyché sugerează că acesta este un animal al sufletului (sufletul= psyché)

Doi fluturi înseamnă fericire conjugală;3 –în  Japonia fluturele este un simbol feminin, dar doi fluturi dansând unul în jurul altuia simbolizează fericirea conjugală.

Un fluture roşu4– fluturele cunoaşte cea mai largă paletă cromatică şi cele mai multe combinaţii de culoare din lumea animală: Astfel fluturele poate fi roşu, galben, alb, negru, albastru sau o combinaţie de mai multe culori.

Să ştii că e un războinic în luptă căzut.5un fluture zburând printre flori reprezintă la azteci sufletul unui războinic căzut pe câmpul de luptă

Altfel poate fi negativul unui sărut.6o metaforă pe care o propun. În copilărie am observat că urmele pe hârtie ale unor buze rujate seamănă cu un fluture.

Psyche7 Psyche era o tânără frumoasă, care şi-a atras gelozia Afroditei. Pentru a se împlini porunca unui oracol, părinţii lui Psyche au părăsit-o în vârful unui munte înalt unde urma să devină nevasta unui monstru. Psyche se iubea doar noaptea cu un necunoscut, căruia nu-i vedea chipul. Era fericită, dar avea interdicţia de a vedea chipul soţului iubit. Psyche, curioasă, aprinde într-o noapte un opaiţ şi vede în locul monstrului, un tânăr de o frumuseţe neobişnuită care dormea alături. Tânărul era Zeul Eros şi mânios că soţia sa încălcase porunca a părăsit-o. Psyche pleacă în căutarea soţului şi ajunge la palatul Afroditei care o supune multor cazne şi încercări. Eros a luat-o cu sine pe Psycho în ceruri unde, cu voia lui Zeus, a făcut-o nemuritoare. De fapt povestea este o parabolă despre aliajul dintre suflet şi iubire. La noi un subiect asemănător tratează Ion Creangă în Povestea porcului. De fapt e vorba de o subtemă şi anume Frumoasa şi bestia, dar şi de funcţia de interdicţie din basme, de care vorbeşte V.I.Propp în Morfologia basmului.

e reprezentată

Ca o fetiţă, cu aripi de fluturi, înaripată.8 –una dintre aceste reprezentări s-a găsit la Pompei.

Venit tocmai de la marginea zării,

Vine falena9, fluturele de noapte – falena este de fapt molia, un grup de insecte din ordinul lepidopterelor, asemănătoare cu fluturii. Caracteristica moliei este atracţia irezistibilă faţă de lumină, devenind astfel un „personaj” tragic şi simbolic.

Şi, cât ai spune cinci sau şapte,

Arde la flacăra lumânării.10  – cinci şi şapte sunt cifre care simbolizează actul (atmanul) şi iniţierea. Dintre speciile de molii, cea mai cunoscută este Fluturele cap-de-mort, care are în partea superioară a corpului o excrescenţă care seamănă foarte bine cu un craniu. Alături de liliac, fluturele cap-de mort a fost asociat cu răul şi chiar cu diavolul

„Spre mine zbori, fluture:

Tristeţi să se scuture,

Sufletul meu să se bucure…”

Cine-i cuprins de obidă,

Are suflet de omidă;11 – textul devine o incantaţie şi apoi un bocet, fiecare blestem transformând fluturele într-o specie nefericită, chiar tragică

Cine-i Dalidă,

Se preschimbă în crisalidă;12crisalida e unul din cele patru stadii alte metamorfozei fluturelui. Dalida este un cunoscut personaj biblic cu ajutorul ei filistenii reuşesc să-l învingă pe Samson. Dalida a devenit un simbol al trădării.

În fluture de mătasă;13 – fluturele de mătase este de multe ori sacrificat, pentru a se obţine firul atât de căutat de mătase naturală

Se preschimbă-n flutur de varză;14 – fluturele de varză distruge recoltele de varză, mâncând frunzele până la nervuri.

Cine a iubit şi nu mai e iubit,

În Ochi de păun.15   – ochiul de păun are două specii, de zi şi de noapte. E un fluture frumos, de talie mare şi desenul de pe aripi seamănă cu cel de pe coada păunului. Din păcate are o viaţă foarte scurtă şi e vânat de colecţionari pentru că e podoaba insectarelor.

Un chinez visa că e un fluture16  – unul dintre cele mai frumoase paradoxuri din literatura sapienţială a lumii. De fapt chinezul are o identitate precisă, e marele maestru taoist Chuang Tzu. După ce în vis s-a crezut fluture, trezindu-se a văzut că e om. Atunci şi-a pus o întrebare celebră: „Înainte am fost un om care visa că e fluture sau acum sunt un fluture care visează că este om?”

Care fluture avea şi el un vis…17 – e vorba de o metamorfoză completă, dincolo de orice bariere.

Aşa e lumea, de la începuturi:18 – provenind din molii, fluturele are o vechime incredibilă.

Plină de chinezi şi de fluturi.19un vers care a stârnit întotdeauna zâmbete la lectură. O doză de adevăr există totuşi: fluturele se găseşte în orice areal, oricât de vitreg ar fi el.