TAURUL (BESTIAR) (7)
Între aprilie şi mai,
Taurul e zodie din zodiac;23 – zodia taurului este a doua zodie după cea a berbecului (21 aprilie -20 mai) în zodiacul european. În zodiacul chinez, bivolul este al doilea animal din ciclul zodiacal. Caracteristici: ramura terestră: chou; Wu Xing (elementul): tu (pământ); polaritatea: Yin; anotimpul: iarna; luna: ianuarie; zodia corespunzătoare în astrologia occidentală: capricorn
Când e negru, e suflet de drac
Şi înseamnă moarte.24 – la popoarele altaice, tătare, stăpânul infernului este reprezentat fie într-o luntre neagră, fără vâsle, fie călărind de-a-ndăratelea un taur negru. În India şi Indonezia se incinerează trupurile prinţilor într-un coşciug negru închipuind un taur. Şi trupul neînsufleţit a lui Osiris este dus pe spinarea unui taur negru.
Dar să lăsăm religii, cosmogonii şi arte:
Dacă
Vezi un taur alergând o vacă,
E bine să intri în casă, în baracă.
Iar uneori, alene,
În arene,
În căldura cea mai toridă,
Taurul e gata să ucidă,25 – taurul este renumit pentru ferocitatea şi agresivitatea sa.
În coridă, – taurul de coridă este crescut pentru a ucide. UZneori el ucide toreadorul.
Să vezi madre, padre, madona,
Oameni fugăriţi de tauri,
Pe străzi, la Pamplona.26 – la Pamplona, în Navarra, în Spania, între 6 şi 14 iulie se celebrează Sanfermines (Sarferminak –în bască) o sărbătoare închinată Sfântului Fermin. Punctul culminant al sărbătorii îl reprezintă cursa de tauri şi alergători (mozos) pe un traseu stradal destul de îngust. Cursa se numeşte El Encierro. Sărbătoarea începe pe data de 6 iulie la ora 12, odată cu lansarea unei rachete pirotehnice numită txupinazo şi se încheie pe data de 14 iulie la miezul nopţii prin intonarea unui cântec numit Pobre de mi (Bietul de mine). Cursa de tauri începe pe 7 iulie la ora 8 dimineaţa. Traseul cursei are o lungime de 850 de metri şi este străbătut de tauri în mai puţin de trei minute. Ruta este: grajdurile Santo Domingo, piaţa din faţa primăriei (Piaza Consistorial), străzile Mercaderes şi Estafeta pînă la Arena taurilor (Plaza de tosos). Acest obicei datează din evul mediu şi este o probă a bărbăţiei, a curajului, dar şi un omagiu adus taurului.
Din păcate, pentru Tauri
Nu există lauri; – împotriva taurului de coridă se iau foarte multe măsuri: coarnele sale sunt pilite, i se pune vaselină în ochi pentru a-i scădea acuitatea vizuală şi orientarea, i se pun în mâncare sedative, este bătut şi iritat înainte de a intra în arenă. Picadorul îi înfige în spate cinci suliţe ascuţire, iar banderilleros, înarmaţi cu banderile ascuţite, ţintesc rănile taurului. Lovitura de graţie vine din partea toreadorului care îi înfige pumnalul între vertebrele cervicale sau sabia sau suliţa direct în inimă. Împotriva unui taur luptă un adevărat grup compus dintr-un matador, doi picadori şi trei bandellieri.
Iar pentru toreador,
Sub soarele arzător,
Un premiu fără pereche:
O ureche,27 – preşedintele coridei stabileşte premiul toreadorului. Acesta poate primi o ureche tăiată a taurului ucis.
Mai rar două28 şi un surâs
Al domnişoarei cu privire de râs… – de fapt premiile toreadorului pentru prestaţia sa, pentru precizia cu care a ucis animalul, pentru „acurateţea stilului” sunt următoarele: o ureche, două urechi, coada taurului şi, moment de maximă onoare, purtarea triumfală pe umerii mulţimii la ieşirea din arenă.
Aceleaşi imagini, ca trase la indigo,
Din Tauromahia29 – Tauromachia este de fapt corida. Un tratat celebru este cel al lui Josef Delgado (Pepe Hillo) intitulat La Tauromaquia o arte de torear, apărută în 1796 la Cadiz: Picasso ilustrează această carte în 1957 (1959) cu 26 de „aquatintes” care surprind asemenea unei benzi desenate , principalele momente ale unei coride în cronologia lor.
lui Picasso.30 –Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomunceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz y Picasso (cred că nu şi-a rostit niciodată numele întreg!),artist plastic spaniol de valoare mondială din secolul XX. Mulţi îl consideră cel mai mare pictor din lume din acest secol. Taurul şi corida i-au fost subiecte foarte dragi şi în 1933 pictează un ciclu impresionant dedicat luptelor cu tauri (Moartea toreadorului). De taur l-a apropiat virilitatea (a cunoscut foarte multe femei, multe devenindu-i neveste sau amante pe o perioadă de ani de zile: Fernande Olivier, Marcele Humbert, Olga Kuklova, Marie-Therese Walter, Dora Maar, Francoise Gilot, Jacqueline Roque şi patru copii Paulo Ruiz, Calude, Paloma şi Maya Widmaier şi tenacitatea, realizând un număr impresionant de opere, cunoscând perioada albastră, perioada roz, colajul şi cubismul curent unde este cap de serie. A fost pictor, sculptor, ceramist,grafician, gravor, coregraf, ilustrator. A trăit 91 de ani, dintre care 80 i-a dedicat artei.
Lucian Strochi
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.