IUBIRE (TANKA)

 

buze pecete1

vânătă privirea ta2

lumină vie3

luna trece grăbită4

mâna nu o culege5

Lucian Strochi

IUBIRE

buze pecete1   – de remarcat că în aceasta tanka întâlnim toate vocalele limbii române!  Elipsa funcţionează, în locul metaforei nominale buzele fiind o pecete a dragostei, inducând ideea sărutului.

vânătă privirea ta2 – e vorba de întâlnirea dintre roşu şi albastru, roşu fiind expresia imediatului, iar albastru a eternităţii. Privirea vânătă (violetă) este considerată cea mai frumoasă privire. Nu putem şti dacă privirea nu e vânătă şi din cauza cearcănelor apărute din nesiguranţa iubirii.

lumină vie3 –e vorba desigur de lumina din ochi, dar ea poate deveni, conotativ, lumina unei vieţi întregi. Buzele, privirea, lumina sunt de fapt o sinecdocă triplă (parte pentru întreg)

luna trece grăbită4 – distihul desparte subtil o poveste de dragoste trăită intens de indiferenţa lunii, care nu are timp să privească o frumoasă poveste de dragoste ce se petrece sub lumina ei.

mâna nu o culege5  – la rândul lor, nici îndrăgostiţii nu privesc luna, nu au ochi decât pentru ei. Această tanka descrie delicat  şi aluziv o poveste de dragoste. Singurul care vede luna este martorul poveştii de dragoste.

Tanka este scrisă cu silabe japoneze, adică silabe terminate doar în vocale şi respectă structura formală clasică: 5-7-5/7-7.