Geografie lirica: Manastirea Dealu – Targoviste (1)
Suntem în AN CENTENAR, când este necesar mai mult ca oricând să ne amintim, dar mai ales să cunoaștem și să prezentăm principalele momente din istoria patriei, atât în mass-media cât și în toate activitățile cultural-artistice – principalele momente din istoria acestui popor frumos și înțelept. Generațiile tinere au acest drept, să-și cunoască strămoșii pentru a-i putea respecta pentru jertfa lor de-a lungul timpului.
În anii 1960-1970 am învățat la școală din Istoria României despre toți marii noștri conducători și voievozi, despre jertfele strămoșilor noștri care au stropit din belșug acest pământ cu sângele lor, pentru ca noi, cei de azi, să trăim în pace pe acest pământ sfânt, pe care suntem datori să-l iubim dar și să-l apărăm. Dar mai ales suntem datori să ne cunoaștem ISTORIA adevărată scrisă de oameni competenți care să aibă simț de răspundere față de țară și popor când fac aceste trei manuale: Limba și Literatura Română, Istoria și Geografia României, care, eu cred, sunt cele mai importante dintre toate manualele școlare; cu această afirmație nu însemnă că aș nega importanța celorlalte obiecte școlare, toate sunt importante dar acestea trei sunt cele mai importante pentru tineretul nostru școlar. Cu ISTORIA ȚĂRII și cu VIAȚA UNUI POPOR nu se pot face simulări, nu ne putem face că facem doar de dragul să treacă timpul, dar de fapt lăsăm totul la voia întâmplării. Generațiile tinere au acest drept să cunoască adevărul despre strămoșii acestui popor frumos, înțelept și statornic de mii de ani pe vatra strămoșească.
Dacă vrem să ne cunoaștem această țară minunată cu trecutul ei atât de zbuciumat și cu o istorie atât de bogată, nu trebuie să facem altceva decât să o străbatem și la tot pasul ne întâlnim cu vestigii istorice (bineînțeles care au mai rezistat timpului și au rămas în picioare), din care aflăm adevărata istorie a neamului românesc.
Luna lui Gustar 2018 mi-a adus această posibilitate să ajung din nou pe meleaguri muscelene și argeșene, să descopăr atâtea frumuseți și obiective istorice și de cultură de o valoare deosebită, care m-au ajutat să revin acasă mult mai bogată.
Mergând spre Târgoviște, pe un deal din apropierea orașului, într-un loc minunat, se află Mănăstirea Dealu, care stă semeață purtând prin timp istorie și cultură, cultură și istorie. Intrând pe domeniul mănăstirii, o alee foarte îngrijită, mărginită pe o parte și cealaltă de un gard viu și multiple flori printre care domină trandafirii de toate culorile, duce la mănăstire, un
de am găsit și grădina mănăstirii cu un gazon foarte bine îngrijit și multe flori.
Aleea impunătoare care duce la mănăstire
La intrare, în fața turnului-clopotniță, se află bustul voievodului Mihai Viteazul, iar în incintă în partea dreaptă cum se intră, se află o frumoasă statuie ecvestră ridicată în cinstea voievodului.
Turnul-clopotniță
Bustul Voievodului Mihai Viteazul
Statuia ecvestră
În curtea mănăstirii se află paraclisul, o biserică de mici dimensiuni, chilii cu coridoare largi, o terasă de unde se poate vedea orașul Târgoviște, apartamentul patriarhal, turnul clopotniță. Istoria acestei mănăstiri cuprinde nume foarte importante ale istoriei noastre: Radu Vodă cel Mare, Vlăduț Voievod, Neagoe Basarab, Vlad cel Tânăr, Radu cel Mare, Vlad Vintilă Voievod, Alexandru al II-lea, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu, mitropolitul Dionisie Lupul, voievodul Gheorghe Bibescu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.