JURAMANTUL LUI HOMER (3)

UN INTERVIU CÂT ….DOUĂ VIEȚI… 

CULIȚĂ IOAN UȘURELU: Știu că nemțenii, care citesc și admiră frumosul din artă, îl iubesc și se mândresc cu Lucian Strochi, poetul, prozatorul, dramaturgul, criticul literar și de artă, „făcătorul” de reviste, inițiatorul unor proiecte culturale de excepție, omul care a debutat sute de scriitori etc. Ei, toți, îl consideră de-al lor, nemțean get-beget. Ai fost, ești, într-adevăr, nemțean get-beget?

LUCIAN STROCHI: Am mai fost întrebat, în diverse ocazii, dacă sunt român, hunedorean, nemțean, romașcan, chiar tăzlăuan. Am spus-o odată, cu destul umor cred: „Eu sunt cel mai român dintre toți românii. Părinții mei sunt basarabeni, eu m-am născut în Ardeal, la Petroșani, am făcut studiile universitare în Muntenia, la București, trăiesc în Moldova, la Piatra-Neamț, am rude în Banat, la Reșița, prieteni buni în Oltenia, Maramureș și Bucovina, iar vara de multe ori mă duc la Mare sau în Deltă, în Dobrogea. Sunt român, dar și get, dac, asta pe axa timpului, fiind aproape de Sarmisegetusa, dar și de momârlani. Așa că nu sunt get-beget, ci doar get.

Am un mare respect pentru ținutul Neamțului, îmi plac oamenii de pe aici, pietreni, romașcani, bicăjeni sau târg-nemțeni, roznoveni sau tăzlăuani. Neamțul are patru tipuri distincte de umor, lucru unic între ținuturile și țările românești, cea mai mare densitate de monumente istorice și, așa cum spuneam într-o monografie, reprezintă, la scara 1/40, România (inclusiv ca forme de relief). Nu m-am întrebat dacă sunt iubit de nemțeni, dar, la prima ediție a Ambasadorilor Nemțeni, am fost preferatul publicului, care m-a votat masiv, la secțiunea „Arte”, devenind astfel primul Ambasador Nemțean. Am prieteni statornici atât la Piatra-Neamț, cât și la Roman, Târgu-Neamț, Bicaz, Războieni, Tazlău. Nu am debutat sute de scriitori, dar am scris peste 400 de prefețe, multe la cărțile unor debutanți care ulterior au devenit scriitori cu acte în regulă.